Trodertun

Nu var det ett bra tag sedan jag skrev något på bloggen. Det har varit lite mycket nu, med Jul och allt. Jag har dock gjort en del grejer men inte hunnit skriva om dem på bloggen.

Jag skall försöka skärpa mig och vara lite bättre på att skriva om det som faktiskt händer.

Till att börja med vill jag tacka de som kommenterar. Det är jättekul att läsa och det är roligt att få andra bloggar att läsa och se att det är fler som genomgår samma h-vete, som en större renovering ibland är :-)

Nu till saken. Jag skall ägna detta inlägg åt våran nysatta tun, eller staket för er som bor på fastlandet :-). Vi hade betsämt att vi skulle ha trodertun som även kallas för bandfast tun som även kallas för bandtun som även........ Det rätta namnet är troligen trodertun. Troder är de tårtbitssågade granvirke som ligger i mellan störarna, ni förstår när bilderna kommer. Men som sagt därav namnet, trodertun.

Jag har en kompis som hjälpt en man att sätta sådan här tun förut så jag ringde honom. Jag och kompisen hämtade allt material och stensatte grinstolparna samt slog ner störarna. Sedan lade jag ut troderna och sedan kom slutligen han som kan hantverket tillsammans med några andra och band tunen.

Vi börjar med grindstolparna. Jag köpte 8x8 tums stolpar, dessa skulle vi sedan enligt konstens alla regler stensätta. Det innebär att man gräver ett hål ca 80 cm djupt, tjärsmör stolpen 80 cm upp och sedan kilar man fast stolpen med stenar. Man använder ett särskilt spett som är platt nedtill för att slå fast stenarna. Fördelen med att stensätta stolparna istället för att ex. gjuta fast dem är att de inte ruttnar lika fort eftersom vattnet kan rinna undan.

Här ligger stolparna på marken.


Stolpen är tjärsmord 80 cm upp.


Nu är stolpen stensatt.

Vi har två grindhål så det blev fyra stolpar som vi gjorde så här med. Lite pyssel att få det rakt med det blev bra när det var klart.


Sedan var det till att börja slå ned störarna. De är gjorda av ene, först spettar man ett hål och sedan slår man ned stören med en yxa. De står dubbelt med ca 80 cm mellanrum.


När alla störar var på plats hämtade jag troder och lade ut dem i högar så att det skulle bli lätt för han som skulle binda tunen.


Sedan kom arbetslaget och band tunen. Riktigt imponerande att se. De värmer slanor av ene som de sedan knyter tunen med. Riset på slanorna skall vara vänt ut från gården för att hålla borta onda andar och objudna gäster :-)


Arbetet i full gång. Det skulle vara riktigt roligt att kunna det som de gör men man har ju lite annat att pyssla med.... Fort gick det också, 90-95 meter band de på en arbetsdag, då hade jag och kompisen förvisso förberett en del innan.

Hur skönt som helst att ha ett staket igen. Det är väl ungefär ett år sedan jag rev det gamla ruttna staketet. Jag skall så småningom lägga upp en bild på tunen med grindar och allt.

Hoppas att jag snart får tid att skriva igen, om övervåningen.

/Mattias


RSS 2.0