Tillbaka från älgjakten....full av energi.

Nu har jag kommit hem efter fem fantastiska dagar i Småland. Jag tror att det är samma upplevelse som min fru skulle ha om hon åkte på spa i fem dagar. Det är en form av meditation att bara vara i skogen. Sedan kommer det vissa inslag av rejäl spänning och samkväm med trevliga vänner, det kan inte bli bättre. Hur som helst så känner jag mig mer redo än någonsin att ta tag i övervåningen.

Innan jag skriver något om övervåningen vill jag dela med mig av en erfarenhet vad gäller råttfällor, eller musfällor heter det väl egentligen eftersom en liten råtta kallas mus. Eftersom ordet musfälla kanske kan uppfattas som ekivokt och det kan finnas känsliga personer som läser bloggen (troligt:-)) så väljer jag att kalla det för råttfälla. Nu ser ni vad mycket energi jag har :-D. Hur som helst jag har betat mina "råttfällor" med ost, korv, leverpastej och andra klassiska beten. Problemet är att mössen (ja mössen kan man skriva det kan inte misstolkas) ofta knycker betet utan att fällan smäller igen. Jag har till och med använt sytråd för att binda fast betet.
Men så igår kväll när barnen åt kvällsmat och dottern hade russin i sin fil kom jag på att russin borde ju mössen, eller de små rättorna, gilla. Sagt och gjort jag betade fällorna med russin. Det tog inte lång stund innan det lät som en mindre hemvärnsövning i sopskåpet. Min teori är att russinet är så lockande att mössen helt enkelt blir oförsiktiga eller så är russinet mycket svårare att få av betesplattan, eller en kombination av de båda. Jag kan hur som helst rekomendera russin i mu....råttfällorna.

Nu till övervåningen.

Jag har tyvärr blivit lite sämre på att fotografera men skall skärpa mig.
Jag har nu putsat runt de nya fönstrena utvändigt och samtidigt satt ditt underbleck. Skönt att ha det gjort innan vintern. Jag hade en tanke om att jag skulle bygga en ram runt fönstret för att putsa emot. Det gick inte så jag fick putsa på fri hand. Jag har putsat med rent kalkbruk eftersom det är det som huset är putsat med. Den stora skillnaden mellen rent kalkbruk och kalk-cementbruk är att det tar flera dagar innna kalkruket har karboniserat, eller vad det heter d.v.s stelnat. Det blev inte superbra med duger så länge. Jag skall ju så småningom göra något åt hela fasaden.

Jag pratade med snickaren som skall göra trappan härom dagen. Han sade att han skal göra den nu i veckan (fan trot). Nåja jag har i alla fall för avsikt att göra klart hörnet där den skall stå så det inte är på grund av mig som det dröjer :-)
Jag har använt samma teknik som jag skall göra på hela övervåningen. Jag har spacklat skarvar och sruvskallar som vanligt. Sedan har jag limmat en slät armeringsväv (microlite) på väggen som jag sedan skall måla på. Jag har kontakter i målarbranchen (min frus bror) och enligt honom skall detta bli ett bra resultat. Jag kan säga att bara efter att ha limmat upp väven kan jag se att det kommer att bli bra, det blir en helt annan yta att måla på.


Första våden microlite.


Klart. Anlednigen till att jag har sparat en bit upp mot öppningen är att väggen kommer ju sedan att gå upp till taket på övervåningen och när jag gör den väggen fortsätter jag bara med att skarva där. Jag kommer ju troligen att bli tvungen att måla ända ned till trappan för att få det snyggt men den dagen den sorgen.

Näst på tur är mer invändigt putsarbete och isolering.

/Mattias 


NYTT FÖNSTER

Det här inlägget hittade jag i arkivet, jag trodde att det var förlorat. Kul jag publicerar det nu det blir ju fel ordning men va gör det......

Jaha nu är snart semestern slut och lite har jag väl hunnit på övervåningen. Jag tog tag i att byta ut det fönster som så småningom kommer att sitta i det nya badrummet.

Det var egentligen inget fel på det fönstret som satt där mer än att glaset inte har något isolervärde över huvud taget.

När jag hade tagit bort det gamla fönstret så upptäckte jag att det var lite tajt att få dit den nya karmen. Jag fick därför ta bort den undre stocken som fönstret vilar på.



När jag hade gjort det så murade jag fast en ny, smalare, regel i botten för att ha något att skruva i.


För att få den att fästa så skruvade jag i några ankarsruv så att skallarna fungerar som armering.
 

Efter det att jag gjutit fast den så fick jag såga till de stående reglarna efter som måtten var så tajta.
Sedan hade jag en ny ytterkarm att skruva i.

/Mattias

PUTSAD INNERVÄGG

Ja nu var det ett bra tag sedan jag uppdaterade bloggen men nu är det dax.....

Jag har pulat med lite av varje. Det stora jag har gjort nu är att jag har putsat den gavel som utgör en av väggarna i det blivande föräldrasovrummet "master bedroom" (nu stavade jag säkert fel men det påtalar min fru senare :-)).

Väggen var innan bara "slammad" det vill säga det var ett ojämt lager puts för att hålla ihop kalkstenen.


Här ser man den slammade kalkstenen lite närmare.


Sedan var det till att blanda så kallat KC-bruk d.v.s Kalk Cement bruk. Jag kommer inte ihåg exakt men jag tror att delarna var ungefär 2 cement 1 kalk och 12 sand. Vad gäller sanden så är det putssand ungefär samma som i barnens sandlåda. Sedan gällde det att blöta väggen rejält innan annars fäster inte bruket.

För min del gör det inget att det kommer bruk på bjälkarna för de skall ändå slipas.

Jaha sedan var det bara att fortsätta. Jag är absolut ingen expert på att putsa, jag har knappt gjort der förrut. Jag försökte härma den teknik som murarna använder och efter ett tag gick det ganska bra. Jag tog lite bruk på en murslev och sedan kastade jag på det på väggen. Kasta är egentligen fel ord för det skall bara till en liten knyck med handleden så att bruket fastnar på väggen, om man tar i för mycket så fastnar hälften på väggen och den andra hälften sprids överallt utom på väggen :-). När man sedan lagt på några "högar" med puts kan man släta ut putset så gott det går, det gör inget att det blir märken och så det rättar man till med borsten senare.

Hörnet mot fönstret som syns till vänster i bilden hade rasat ihop en del. Detta har jag i omgångar murat upp med gjutgrus och cement.

Plast på golvet är att föredra då det blir extremt skitigt.


Här är hörnet som jag fått bygga upp i omgångar för att slutligen kunna putsa det med resten av väggen.


När jag putsade så tog jag en bit i taget. När sedan en del har stelnat så går jag på det med vatten och en borste för att jämna till sprickor och håligheter samt för att ta bort märken från mursleven. När sedan väggen är helt torr så har jag för avsikt att blanda en riktigt lös blandning av KC-bruk och gå över väggen med. Detta täcker eventuella sprickor och andra skavanker.
Här är en bild då det är klart. Väggen har ljusnat betydligt då den blev genomtorr.

Den här väggen skall sedan målas i en silicatfärg bruten vit och alla träinslag skall betsas mörkbruna.

Jag har putsat runt de nya fönstrena utvändigt med rent kalkbruk, det var en pärs som jag skall berätta mer om en annan gång.

/Mattias

RSS 2.0