SLIPNING OCH BEHANDLING AV TRÄGOLV

Jahaja, nu var slipmaskinen hemsläpad och de är bara att börja slipa. Eftersom golvet är rejält ojämt (en del brädor är konvexa och en del konkava) så börjar jag med att slipa golvet diagonalt. Detta gör jag med ett grovt
papper, ca 35.
image14

Och sedan på andra diagonalen.....
image15

Därefter slipar jag några gånger i träets fiberriktning d.v.s längs med brädorna.
image16

Sedan avslutas det hela med att jag slipar med ett fint papper ca 120 längs med brädorna. Det som är superviktigt när man slipar med maskin är att maskinen aldrig får stå stilla när man slipar, då tar det en sekund så har man gjort en rejäl grop i golvet. Det gäller att ha maskinen i rörelse då man slipar och att man fäller upp sliptrissan.......heter det så???.....innan man stannar.

Sist men inte minst så slipar jag kanterna med en kantslip, den får man med när man hyr den stora. Den kommer dock inte åt i hörnena så där får man hitta på något annat......ex en mouse eller d.y.l.
image17

Nu är det klart. Nu dammsuger jag och torkar av golvet med endast vatten för att få bort slipdammet som för övrigt har letat sig in i varje liten vrå i huset. Räkna med att hitta slipdamm de närmaste månaderna..........
image18

Jag har beslutat mig för att behandla golvet med en hårdvaxoljegrund Vit, transparent och sedan en transparent hårdvaxolja uppe på. Den som är intresserad kan gå in på www.welinoco.com. Hårdvaxoljan är något mellanting mellan lack och olja. Den går in i träet men lämnar ändå en yta som går att städa på. Fördelen som jag ser det är att den låter träet se levande ut.

Här lägger jag på grunden. Det svåraste är att den skall läggas ut extremt tunt till det här golvet som är ca 15 kvm räckte 0,75 liter. Men det är dyrt oxå en burk på 0,75 liter kostar 400 kr.
image19

Efter det att grunden fått torka lade jag på den transparenta hårdvaxoljan, sidenmatt. Den skall läggas lika tunt den.
image20

Ja så här blev det. Jag skall säga att jag just nu är helnöjd med hårdvaxolja återstår att se om den tål två barn och en lurvig best......den ultimata testen.

Nej, nu måste jag åter till övervåningen.
/Mattias

FRAMTAGNING AV TRÄGOLV

Jag lämnar övervåningen för en stund. Familjen har åkt till fastlandet och jag skall passa på att ta upp en plastmatta och slipa trägolvet som finns under.

Så här såg det ut innan.
image6
Nja eller det låg naturligtvis matta på hela golvet. Här har jag börjat riva upp mattan. Under mattan är en skiva spikad i trägolvet och mattan är limmad i skivan. Jag gjorde i ordning ett golv i ett annat hus en gång där de hade limmat mattan direkt på trägolvet....idioter....:-) Nåja här finns det i allafall en skiva...tack och lov. Jag börjar mad att dra bort hela mattan. Ett ganska lätt arbete eftersom mattan bara är limmad i kanterna.

När mattan är borta skall skivorna bort. Om någon undrar varför jag inte skriver vad det är för skivor så är det för att jag inte har en fetaning om hur man stavar till det.......ni ser väl vad det är......

Mitt på golvet är det inga problem att dra bort skivorna, slit bort den och låt de spikar som blir kvar i golvet sitta där så länge. Det är trixigare i hörnena. Här har de lagt ......skivorna och sedan spikat golvlisten vilket gör att skivan går in under listen. Jag skall inte ta bort listen och måste därför få bort skivan ändå. Det är lite knepigt men det går.
image7
Här ser ni skivan under listen.

Dessa verkyg räcker gott och väl. Det finns säker svindyra deluxmaskiner som gör arbetet lättar men vem har sagt att livet skall vara lätt. Hovtången har jag lånat ur sonens leksakslåda, jag skulle aldrig ha kommit åt med en normalstor hovtång.
image8

När sedan skivorna är helt borta börjar det gedigna arbetet med att dra ut miljarder med små spikj...lar.
image9

Ta bräda för bräda och var noga med att få upp verje spik. Glömmer man kvar en spik så märker man garanterat det då man slipar. Det uppstår ett gnistregn som får fyrverkeritillverkarna att bli gröna av avund. Var noga för det pajar slippappret oxå och det är ganska dyrt. Jag brukar dra handen längs med brädan för att vara säker på att jag fått med alla spikar.

Ibland stöter man på spikskallar som inte går att dra ur.
image10
Jag tar då en 3-tum eller liknande och slår den huvud mot huvud så att jag försänker den här spiken några millimeter.
image11
Sedan kan man fylla med träfix i rätt nyans. Lämnar man skallen som den var kommer den att ge upphov till tidigare beskrivna gnistregn.

Här har det helt säkert stått en jättefin kakelugn som kastades ut när centralvärmesystemet kom....synd. Kanske kommer det att stå en kakelugn där igen så småningom???
image12

Nu är golvet klart för slipning. Golvslipen hämtas ikväll och skall slipas imorgon och sedan behandlas troligen med hårdvaxolja...vi får se.
image13
Fortsättning följer.........
/Mattias

RIVNINGEN FOTSÄTTER

Rivningen av rummen och allt virke runt omkring fortsätter. Jag har lite blåslampa bakom mig för Anticimex vill snart komma och sanera. Lägger nedan in någon form av före och efter bild. Om ni undrar vad prickarna på bilden är så är det damm, då är kortet ändå taget ett dygn efter det att jag senast rivit i sågspånet. Det dammar något för j...igt.
image4
image5

Ja så kan det se ut.
Mer kommer snart.

/Mattias

SPIK I FOTEN

När man river så samlas det lätt en hel del rivningsvirke på golvet där man står och håller på. Man kan ju inte kasta ut det med en gång, nej det måste mellanlanda på golvet för att kastas ut lite senare.

Jag gick och sneglade på virket som låg huller om buller på golvet och tänkte att de där spikarna som sticker upp hade inte varit skönt att trampa på. Men jag är ju försiktig så det händer inte mig. De tog väl ett par sekunder efter att jag hade tänkt det innan jag trampade in en spik i högerfoten. Den tog på utsidan av foten och visst det gjorde ont men inte så farligt. Nu tycker ju varje människa med lite sunt förnuft att jag borde ha kastat ut virket och sedan fortsatt.......men inte jag. Jag fortsatte riva tryggt förvissad om att jag är ju inte så dum så jag gör det en gång till. Det gjorde jag inte heller......inte under de närmsta fem minuterna  i alla fall.
Sedan var det dax igen, den här gången trampade jag i en rejäl spik rakt upp i hålfoten på vänster fot. Jag hoppade runt på ett ben med en dryga metern lång planka fast i vänsterfoten samtidigt som jag använde alla ord ur svenska akademins inofficiella ordlista. Tack vare plankan så var det lätt att få ut spiken även om den satt djupt.

Jaha var lärde vi av oss det här? Jo investera i ett par skor med genomtrampningsskydd. Om man inte har sådana skor så skall man nog se till att städa undan kontinuerligt, det gör jag....nu.

/Mattias


RIVNINGSDAX

När jag nu startar den här bloggen så har jag redan kommit en bit i rivnringsprocessen, men jag skall försöka återge vad som gjorts så ni blir up to date.

Som sagt så skall övervåningen blåsas ut ned till takstolar och mellanbjälklag p.g.a de husdjur som utan att fråga har flyttat in. Det första som gjordes var att de två element som fanns i de två isolerade rummen togs bort.
image1

På bilden ovan kan man se det ena rummet längst bort och till höger bakom skåpet finns det andra rummet. Jag önskar att jag hade en kamera med lite bättre vidvinkel så att jag kunde visa hela vinden. Vid murstocken och skåpet är det en vinkelbyggnad på huset.

image2

Det här kortet är taget åt andra hållet. Här kommer trappan upp idag, det skall den inte göra senare. Det förstör hela planlösningen att ha trappan på en gavel. Här kan man se att den här gaveln har träbjälklag och inte en halvmeter kalksten som den andra. Detta gör att det här är den enda gaveln där det är aktuellt att flytta några fönster. Vid den här gaveln är det tänkt att det skall bli två rum till barnen.......vi får se......

image3

Det som är mest intressant med att riva i ett äldre hus är att man får se hur de byggde förr....INTE. Vad i hela glödheta höll de på med???? Det man kan säga är att de byggde för att de skulle hålla i 6-700 år. Det skulle inte förvåna mig om den byggaren som byggt här hade ett leende på läpparna och tänkte "skulle vara kul att få se den j....eln som försöker riva det här om hundra år" samtidigt som han slog i en handsmidd 7 tums spik i den ohyvlade 4 tumsbrädan och hällde i kalkbesudlad kutterspån i mellanväggen. Från det att man har rivit en sådan här vägg tar det ca 2 dagar innan dammet har lagt sig så att det går att fotografera.

Detta var bara början, mer kommer snart.

/Mattias

VÄLKOMMEN

Jahaja...... Då har man till slut gjort det.....skapat en blogg.

Jag börjar med en presentation om någon besökare inte vet vem jag är. Jag heter Mattias och bor på Gotland tillsammans med min familj= fru, son och dotter. Barnen är 4 och 1½ år. Det ingår 45 kg schäfer i familjen också.

Anledningen till att jag startar den här bloggen är att jag vill få tips och dela med mig av erfarenheter i renoveringens härliga värld. Vi köpte, i oktober förra året, en äldre jorbruksfastighet. Bostadshuset är ett kalkstenshus som är tillbyggt i, vad jag tror, tre etapper. Jag vet inte när huset först är byggt men skulle gissa på mitten slutet av 1800-talet. En tredjedel av huset har inte stomme av kalksten utan har träbjälklag som sedan putsats.

Projektet som vi nu har dragit igång är att hela övervåningen skall renoveras/inredas. På övervåningen finns/fanns två isolerade rum i övrigt är hela övervåningen en s.k. kallvind. När Anticimex var och besiktigade framkom att vi hade trämask och husbock i takstolarna....KUL KUL. Nåja jag slapp i allafall fundera över vad som skulle bort och vad som skulle bevaras. Nu skall allt rivas bort in till takstolarna och sedan kommer Anticimex för att sanera hela övervåningen. Saneringen kostar oss ca 15.000:- men när man skall inreda hela övervåningen så känns det skönt att veta att de små gynnarna inte käkar upp alltihop om några år.

Som sagt, tanken är att det kommer att komma bilder och berättelser om hur renoveringen fortgår. Jag vill poängtera att jag inte har någon som helst yrkesutbildning inom bygg/snickeri/målning. Med andra ord delar jag bara med mig av en, förhoppningsvis spännande och roande?, resa. Jag brukar säga att jag har samma fysiska förutsättningar som Martin, Matte, Johnny och de andra på TV så varför skulle inte jag kunna?? :-)

RSS 2.0