VI HAR FLYTTAT UPP!!!!!

Jag är totalt värdelös på att uppdatera bloggen, jag vet. Jag har ägnat min energi till att bli färdig på övervåningen, och nu är den nästan klar. Jag har badrummet kvar men vi har valt att flytta upp ändå. Det sista jag skrev var när vi hade satt upp innertaket i "föräldrasovrummet" och innertak i resten av rummen.

Sedan dess har jag skruvat spån och gips på väggarna byggt innerväggar till barnens rum, satt väv, lagt golv, spacklat, slipat, satt lister och målat upp närmare 100 liter färg. Jag har absolut inte gjort allt själv. Jag har haft hjälp av snälla släktingar och vänner med vissa saker, ingen nämnd ingen glömd.


Här är väggarna skivade, först spån sedan gips.


Här börjar jag regla väggen som skall skilja hallen och barnens rum.


Och så väggen mellan barnens rum. Lite isolering så de slipper höra vad den andra gör :)


Innan golvet kunde läggas skulle det dras slang till elementen i barnens rum och hallen. I badrummet och föräldrasovrummet fanns redan rör. Bilden är tagen från ett av barnens rum och trappan man ser är källartrappan. Från pannan går det kopparrör till en fördelare i väggen, en för tillopp och en för retur. Från dessa är det sedan draget slang till respektive rum.


Här kommer slangarna....


Och fixeras på rätt plats.


Nu var det så dags att lägga in golvet. På hela övervåningen (utom badrummet) blev det ett massivt furugolv d.v.s slätspont. I barnens rum och hallen ett självbärande på 26 mm och i föräldrasovrummet ett på 16mm (där ligger det golvspån under). Mannen på bilden är inte billig arbetskraft från öst utan gratis arbetskraft från väst :)


Sedan var det bara att tänka, såga och skruva. Helst i den ordningen.








Efter att golven var lagda så lade jag mjölkpapp överallt för att skydda golvet. Sedan var det dags att väva och måla där elementen skulle sitta.


I föräldrasovrummet blev jag tvungen att tillverka fästen eftersom väggen består av kalksten.


Elementet i hallen på plats.


Eftersom det är nivåskillnad till föräldrasovrummet fick jag tillverka ett trappsteg. Jag använde rester av golvet som jag slipade till lite.....


...så blev det.


Sedan var det dags för spackling.....


....och slipning. Jag hyrde en "giraff" och kan rekomendera det varmt. Den kostade några hundra men kortade arbetstiden enormt. Se till att ha en bra grovdammsugare bara.


Efter slipningen, som man aldrig blir nöjd med, satte jag en tunn glsfiberväv.


Sedan var det dags för lister. Jag hade glömt att köpa "skurklossar" dvs den bit som sitter mot dörr och golvlist. De är vanliga i gamla hus och jag ville ha det. Jag fick helt enkelt tillverka egna. Jag tog spillbitar av 26 mm golvet och kapade bort not och fjäder (eller vad det heter) sedan slipade jag till dem som jag ville.


Så här blir det.
Nu skall jag kanske säga något om dörrarna. Dörrarna är sådana som har suttit i huset innan. Min bror hjälpte mig att göra nya karmar till dem och sedan hjälpte han mig att hugga i gångjärnen i karmarna.


Dörrarna har fått foder. Dörren till vänster i bild är in till garderoben i föräldrasovrummet den hade redan en karm som gick att använda.


Barnens dörrar.


Fönsterfoder.


Takfönsterfoder.


Jag har tillverkat en lucka till krypvinden.


Golvsockeldax. Så här blev lösningen vid trappsteget...efter en del funderande :)


Taklistdax. Där taket och vägg är i 90 graders förhållande sitter det hålkälslist. Vid snedtaket var det klurigare, där har jag använt mig av en annan typ av list och där blev tillpassningen lite knepigare.


Som sagt....


Ihuggning av gångjärn.


Kanske behöver lite färg?


Här skall fönsterbrädan vara i kalksten. Vi köpte en spillbit vid ett stenhuggeri för ett par hundra, sedan sågade jag till den med stenskiva på vinkelslip och slipade till den med sandpapper. På bilden ovan har jag jämnat till med murbruk.


Under tillverkning.


Här är det färdiga resultatet.


Dörrarna spacklades och slipades. En del hade "fel" lås, som den här, så då fick jag täppa igen det gamla.


Lister runt takbjälkarna.


Här är det målat....


Här är det färdigmålat :) :) :). Golvet är behandlat med Osmo hårdvaxolja. Jag har fastnat för den då den är lätt att lägga på och ger en tålig men ändå en känsla av äldre modeller av behandling. Jag har först strukit med en vitpigmenterad olja och sedan igen med en ofärgad.


Taget från samma plats med roterat 180 grader.


Först skulle vi betsa takbjälkarna mörkbruna men efter en provstrykning tyckte vi det var lite mesigt...


...så vi tog grafitsvart istället.


Av en 220x45 tillverkades en "nockbjälke" i vilken vi gjorde hål för spottar.


Stegen i trappan är behandlade på samma sätt som golvet.


Måste sätta in en bild på det högst provisoriska trappräcket. Det riktiga är under tillverkning i Landvetter :)


Lite dålig bild tagen med min telefon men så här blev det med spottarna i takfönstern.


Och i "nockbjälken".


Möblerna bärs upp....


...och det piffas...det tar frun hand om :)


INVIGNING!!!
Det här blev världens längsta inlägg men jag tänkte ändå försöka avsluta med några före och efter bilder.












Jaha nu återstår bara badrummet :). Bloggen är på inget sätt avslutad och jag kommer att börja med badrummet så snart som möjligt. Jag vill passa på att tacka dem som på det ena eller det andra sättet hjälp till så att detta har gått att genomföra så här långt, ni vet vilka ni är. Tack.

/Mattias



RSS 2.0