Expansionskärl m.m.

Jag har under hela rivningsfasen funderat över vad jag skall göra åt det expansionskärl som vi har på vinden. Det är ett hemmasvetsat kärl som är tillverkat av en tvättmaskin. Jag är inte helt tillfreds med tanken att bygga in en tickande vattenbomb på vinden. Jag har därför börjat undersöka möjligheten att ha ett s.k. tryckexpansionskärl, d.v.s ett kärl som kan sitta nere vid pannan istället för vid högsta punkt. En del rörmokare säger att det inte går att kombinera tryckkärl med vedeldning medans andra säger att det går alldeles utmärkt. Anledningen till att en del säger att det inte går är det att tryckkärlen inte är optimerade för den skiftning i temperatur som vedeldning ger utan är bättre till ex. bergvärmepump eller motsv.

Jag tog i vilket fall som helst hit en rörmokare som tittade på vårat system. Han sade då att det inte var några som helst problem att sätta in ett tryckkärl. Han berättade dessutom att det expansionskärl vi har idag är helt livsfarligt med anledning av att det består av flera olika metaller och skulle kunna haverera vilken dag som helst, PUHH.
Jag bad honom även räkna på vad det skulle kosta om jag anlitade honom för att dra upp rören till elementen på övervåningen.

Sätter in en bild på hur det blir när vindpappen är uppe.
image45

Jo just det sedan har jag satt in ett av de nya fönstren. Det gick bra förutom att ett av gånggärnen troligen knäckts i transporten så att det ena fönstret var jättetrögt att stänga, jag får knäcka tillbaks det en dag......
image46

Nu är det på gång :-)

/Mattias

VINDPAPP

Nu har jag kommit till det läget att jag inte riktigt vet vilket jag skall börja med. Jag har efter mycket vånda skrotat idén om att ha golvvärme på hela övervåningen. Det kommer att bli element utom i badrummet där det skall bli golvvärme.
Jag har fått rådet av golvleverantören att försöka värma upp utrymmet innan jag lägger in golvet, trägolv, detta för att golvet skall röra sig minimalt. Problemet är bara att jag samtidigt vill ha golvet att stå på när jag sätter skivor m.m.

Jag har därför bestämt att jag skall isolera ytterväggarna och taket och sedan sätta in elementen för att sedan lägga golvet. Då har jag golvet att stå på när jag skall skruva skivor och regla upp för innerväggarna.

Det första jag gör är att sätta vindpapp ut mot spåntaket. Utanför spåntaket finns en luftspalt mot plåttaket så det behöver jag inte göra invändigt. Jag sätter en bit nere vid takfoten så att jag kan vika ut pappen där så att luften kan komma in vid underspikningen och ventilera mellan plåten och spåntaket. Underspikningen är tät och har inga springor som en modern underspikning har och därför kommer jag att borra/såga ett hål i varje takstolsfack och sätta i ett ventilgaller. Detta fär att ge maximal ventilation utanför pappen.

image42

Fler bilder kommer snart....

Sedan har jag också börjat med hålet för den nya trappan. Under innertaket fanns ett fint brädtak så jag kommer nog så småningom riva allt innertak och ta fram brädtaket.
image43

image44

Återkommer.......

RSS 2.0